- Hjem
- Terrassen og haven
- Ny terrasse - hvilket materiale skal jeg vælge?
Ny terrasse - hvilket materiale skal jeg vælge?
-
Hvad er forskellen på de forskellige materialer?
Lav lidt research før du vælger
Der er en jungle af begreber i denne kategori, så det er nemt at blive forvirret. Hvad passer bedst for dig? Her spiller dine ønsker til udseendet, prisen og holdbarheden ind.
Ønsker du en terrasse der sjældent kræver behandling? Eller er du villig til at lægge lidt arbejde i for at opnå det pæneste resultat og den mest barfodsvenlige følelse? Er du optaget af træfølelsen, eller kan det godt være noget der blot ligner? Vil du gerne kunne ændre farven efter nogle år? Eller går du efter det billigste alternativ?
Vi deler det op i tre hovedgrupper; den ene gruppe leverer først og fremmest på trenden naturlig gråning, og mindst mulig vedligeholdelse. Så har vi kompositmaterialer, som man slipper for at behandle i det hele taget, men som ikke ændrer sig i farven. Og den tredje mulighed er trætyper som er yderst rimelige i pris, men som kræver behandling efter terrassen er lagt. Det gælder for eksempel trykimprægneret træ.
Vi vil prøve at forklare de overordnede forskelle.
-
Er der virkeligt noget som er vedligeholdelsesfrit?
Uanset materialet skal terrassen vaskes jævnligt
Svaret på spørgsmålet er nej, ingen materialer er helt vedligeholdelses frie. Du bør rengøre terrassen regelmæssigt uanset materialet for at terrassen skal være pæn og holde sig godt over tid.
Der er nemlig meget grønt, alger, snavs og skidt som forringer levetiden på så og sige alle materialer. Så en vask må der til, hvis du vil have en pæn og holdbar terrasse.
Men der er forskel på rengøring og det at måtte behandle med træolie/træbeskyttelse. Og der findes faktisk materialer som kræver minimalt med behandling, nemlig komposittræ.
-
Komposit terrasse - næsten vedligeholdelsesfri terrasse
Komposittræ
Komposit materialer er færdigbehandlede og påvirkes ikke særligt meget af sollys. Materialet kan heller ikke ændres med maling eller træolie senere, så derfor er det vigtigt at du vælger en type du vil kunne lide i længden.
Det betyder til gengæld at du kun behøver at rengøre terrassen let en gang om året, uden at påføre ny olie eller maling. Bagsiden er at det ikke giver den samme træfølelse som ægte træ, men alternativerne på markedet i dag bliver bedre og bedre på det punkt.
Terrasse træ eller komposit?
Komposittræ er ovenikøbet meget slidstærkt og altså en god løsning for dig, som ikke ønsker at bruge tid og kræfter på vedligeholdelse.
-
Naturlig gråning
Der findes adskillige typer special behandlet træ, som kommer i en farve, som skal grånes naturligt over tid. Det betyder at du egentlig ikke behøver at behandle, bortset fra hvis du vil beholde den farve som brædderne har når de er nye og ikke ønsker gråning og sprækker.
Husk at det er solforhold som styrer den naturlige gråning og hvordan det kommer til at se ud. Har du en terrasse hvor dele af den har meget skygge, bør du tænke på dette da den naturlige gråning vil blive ujævn på din terrasse i løbet af de første år.
-
Prisforskellen - billigt kan også blive dyrt
Men uanset hvad du vælger, er alle løsningerne nævnt ovenfor meget nemme hvad angår vedligeholdelse og hvor meget arbejde du må forvente at lægge i efter terrassen er færdiglagt. Materialerne er ofte temmelig meget dyrere når du regner løbemeterpris, men når du medregner alle timerne til vedligeholdelse og behandling i årene som kommer, så kan det for mange være en meget billigere løsning totalt set.
Alligevel vælger mange danskere imprægneret træ til terrassen
Det hænger nok meget sammen med pris «her og nu» og at kategorien er lidt uoverskuelig for folk og det er vanskeligt at vælge.
Der er dog også en anden fordel end pris når det kommer til imprægneret træ, og det kan du læse mere om i punktet herunder.
-
Trykimprægneret træ
Det prisbillige valg
Den største fordel ved trykimprægneret træ er som nævnt løbemeterprisen, men der er også stor fleksibilitet omkring farvevalg. Mange har ikke bestemt sig, når de går i gang med at bygge, og andre vil ikke binde sig til en bestemt farve i mange år. Selv om trykimprægneret træ også kan lægges uden behandling, så vil den stadig sprække og splintre over tid.
Trykimprægneret træ ser man tit på for eksempel badebroer. Men har du prøvet at gå barfodet rundt på disse? Det er ikke særligt behageligt. Derfor anbefales det at behandle allerede den første sæson hvor terrassen er lagt. Det nyopsatte træ skal have lov til at tørre, og nogle gange skal vi hen i sensommeren – august/september, før træet er tørt nok til at behandle.
Vælger du at bruge trykimprægneret træ, så bør du gå efter NTR-mærket, der sikrer at imprægneringen af træet lever op til de miljømæssige krav.
Her har vi skrevet mere om fordelene og ulemperne ved trykimprægneret terrasse.