Rullesæt/tapetklistersæt, Elite forlængerskaft, tapetværktøj, tapetkniv med hylster, afvaskningssvamp, Elite kort vinkelpensel og en tapetsaks.
Anzas Malingsklar engangsvask giver dig mulighed for at fjerne snavs og pletter på glatte til jævne flader. Engangsrenseren er testet af RISE (Research Institute of Sweden), og har vist sig at være det mest effektive rengøringsprodukt på markedet. Det får også malingen til at hæfte bedre i forhold til, hvis du kun bruger vand.
En skråtstillet lakpensel giver en god vinkel, når du maler lister. Anzas pensler fungerer både til vand- og oliebaserede malinger. Husk at vandbaseret maling skal påføres hurtigt. Olie- og alkyd maling tørrer ikke så hurtigt som vandbaseret maling og kan bearbejdes mere.
Nye lister er nemmest at male færdigt, før de sættes på plads. Du kan til og med grundmale, inden du opskærer og dermed være rigtig praktisk. Har du tænkt dig at tapetsere, kan det være en god idé at male listerne først, så behøver du ikke bekymre dig om farveklatter på væggen. Alle nye lister skal forsegles med kvistlak. Ellers kan de udvide sig eller misfarves over tid.
Eksisterende lister renses med universalrens, så matteres selv gammel maling. Hvis nogle områder er blanke, slip dem da med sandpapir, så malingen lettere kan få fat.
Slib skarpe kanter, så fæstner malingen sig bedre og slides ikke så let. Når du håndsliber, kan du bruge en almindelig husholdningssvamp som slibeklods. Den følger listens profil. Undgå at slibe fremspringende kanter mere end en gang. Sliber du efter hvert lag, bliver der ikke meget farve tilbage.
Fyld sømhuller, knaster m.v. ud med en lille japansk spartel. Nogle gange er fingerspidserne det bedste værktøj. Husk at slå søm ordentligt i, så du kan spartle over sømmet. Spartel også hjørnerne.
Mal kanterne med en rund pensel, hvis du ikke ønsker at bruge malertape.
Mal og slib altid i træets fiberretning.
Brug gipsmørtel eller filler til revner og skader som er større end 3 mm. Det tørrer hurtigere end almindelig spartelmasse.
Hvis du er højrehåndet er det nemmest at arbejde fra højre mod venstre. Sørg for at holde et hårdt tryk på spartlens på venstre side og intet tryk på højre side. Så bliver det lettere at sprede spartelmassen uden kanter.
Ja det kan man. At bredspartle betyder, at væggene nivelleres fra gulv til loft. Til det behøver du en bred spartel. Al slags spartelmasse kollapser mere eller mindre, når det tørrer. Kunsten er at spartle rationelt, og det indebærer at spartle bredt. Især når du tilføjer det endelige lag, fordi en hel del vil blive slebet væk for at opnå en glat overflade.
Spartelmasse tørrer og klæber dårligt, hvis det lægges for tykt på. Den bedste taktik er den samme som ved maling: flere lag giver et bedre resultat.
Ligesom maling har spartelmasse forskellige egenskaber, når det bearbejdes. Læs producentens brugsanvisning.
Det bedste resultat opnås ved at frembringe en rimelig jævn overflade mellem hvert lag.
Fjern eventuelt støv før påføring af næste lag, således at spartelmassen har tilstrækkelig vedhæftning.
Glatte vægge males enklest og hurtigst med en stor maxi malerrulle. Den er lettere at håndtere med et kort forlængerskaft, som du kan holde med begge hænder.
Til mindre rum såsom køkken, badeværelse og trappe er den mindre Midi malerrulle mere smidig. Bagved radiatorer og andre svært tilgængelige steder maler du med en tynd mini rulle med et langt skaft.
Hvilken struktur vil du have? Jo længere luv på malerrullen, jo mere struktur får den malede overflade. Hvor meget er et spørgsmål om smag og behag.
Når der skal vælges malerrulle til lofter, er det vigtigt, at man gør op, hvilken overflade der ønskes. Er det et loft med pudset struktur, anvendes en malerrulle til grove overflader. Ønsker man en overflade, hvor der ikke er synligt rullemønster anvendes en malerrulle til jævne overflader. Der er tre kvalitetsopdelinger; god, bedre eller bedst.
Til sidst vælges en rullebredde, der passer til opgaven. Små ruller i entre og køkken og store, brede ruller til store flader.
Inden der males monteres malerrullen på et forlængerskaft. Det giver mulighed for at påføre malingen i lange strøg. Samtidig giver det overblik, og du slipper for at bruge en stige.
Hjørner og kanter males med pensel. En lang vinkelpensel er den bedste løsning til kanter.
Rul i lysets retning. Så ses rullesporene mindre.
Når der males lofter og vægge, skal det så vidt muligt foregå på en gang, så der ikke kommer overgange der, hvor malingen tørrer.
Mal hele loftet uden at tage en pause. Lad halvdelen af rullen overlappe det tidligere malede område. Rul med roligt tempo for at minimere malerstænk.
Sørg for at have meget maling i rullen hele tiden. Har du for lidt, kan resultatet nemt blive skjoldet at se på.
Uden knastlak er der stor risiko for, at knasterne siver igennem efter et stykke tid. Mal derfor knasterne med en pensel og spartl ujævnheder og sømhuller.
Husk at dække gulve og alt andet, der skal beskyttes, mod stænk. Sluk for strømmen hvis hætterne skal tages af stikkontakterne.
Vask tapetet nedefra og op. ”Skyl” forsigtigt med en svamp i modsat retning. Hvis fugten får tapetet til at løsne sig, duer det ikke som underlag. Små blærer der viser sig på tapetet, når det er vådt, forsvinder igen, når det bliver tørt.
Hold en lampe op til væggen og kig efter skygger. De uregelmæssigheder, der fremtræder, skal udjævnes. Strukturtapet og vævstapet kan godt skjule buede vægge for øjet. Bobler kan enten skæres op og genlimes eller fjernes og spartles. Er underlaget helt glat nu? Malingen skjuler ikke små skønhedsfejl som et tapet gør.
Sæt malertape på plads og træk derefter fingeren langs kanten så hårdt som muligt for at få den til at klæbe – så ryger malingen heller ikke under malertapen.
Mal først langs hjørner, lister og kabler. Man kan med fordel anvende malertape til afdækning af områder, der ikke må males over.
Mal oppefra og ned i roligt tempo med en malerrulle, der er monteret på et forlængerskaft. Pas på at malingen ikke sprøjter op i loftet. Lad halvdelen af malerrullen overlappe den foregående strygning. Fyld ikke rullebakken eller rullespanden med maling på den rillede overflade. Der skal du tørre det overskydende farve af, når du dypper malerrullen. Mal først de små områder og derefter de større områder. Mal flere gange og arbejd malingen ind, så dækker det bedre.
Når væggene er dækket med den rigtige grunder, kan du male en anden farvetone.
Start med at finde ud af mønsterhøjden. Det er angivet på tapetrullen. Mønsterhøjden viser, hvor ofte mønsteret gentages. Jo større mønsterhøjde, jo mere spild kan du regne med.
Træk banen op, indtil mønstret passer med den forrige bane. Tryk let for at få tapetet til at hæfte og skub det til den rigtige mønsterhøjde.
For at hjørnet skal være stabilt og ikke sprække, skal tapetet overlappe hjørnet med 1 cm. Tilpas mønstret med forrige bane hvis du bruger mønstret tapet, for at se hvor tapetet skal klippes af.
Start med at afdække gulvet med pap eller plast, som du sætter fast med malertape for at undgå at spilde tapetklister på gulvet. Sluk for strømmen og fjern alle stikkontakter og afbrydere med en skruetrækker.
Undersøg hvilket af rummets hjørner der er det mindst synlige. Det er her du skal starte og afslutte tapetseringen. Det er især vigtigt, hvis du vælger et mønstret tapet. Mål tapetrullens bredde med en tommestok og træk én centimeter fra, eftersom den første bane skal overlappe hjørnet. Marker målet på væggen med en blyant.
Brug altid et lod til den første bane på væggen, så alle baner ender lige, selvom væggen er skrå. Brug et vaterpas og tegn en lodlinje midt på væggen med en blyant.
Det er behandlingen af gulvet, der afgør valget af malerværktøj. Til lakering anvendes gulvlakrulle eller gulvlakpensel. Til ludbehandling anvendes en speciel ludpensel. Træolie påføres med rulle og efterpoleres. Husk at bortskaffe olieklude i en spand med vand, for at undgå brandfare.
Det er en fordel at bruge et forlængerskaft, når der males gulve.
Inden gulvet lakeres, skal det afvaskes og slibes. Du kan leje en gulvsliber.
Start i hjørnet. Smør lakken ud i store flader, begyndende fra hjørnet og op mod døren. Husk at anvende den beskrevne mængde lak pr kvadrat meter for at opnå det rigtige slidlag. Stryg over til sidst, så man er sikker på at hele overfladen har fået lak.
Imellem hvert lag gulvlak skal der mellemslibes med et fint slibepapir. Det giver bedre vedhæftning og finere slutfinish. Husk at tørre alt slibestøv væk.
Når gulvet er malet eller lakeret kræver det en del tørretid og endnu længere tid, før det er hærdet helt op. Vent med at sætte møbler indtil malingen er hærdet.
Gamle og nedslidte gulve afslibes med en gulvafhøvler, der kan lejes hos forhandleren. Få gode råd om anvendelse af udlejeren. Slibemaskinen efterlader en usleben kant langs panelet, men hvis man fjerner panelet før afslibning, undgår man slibespor. Vær opmærksom på at dykke søm og skruer så de ikke hiver fat i slibepapiret.
Gulvafslibning giver et meget fint støvlag, der kan trænge ind alle steder. For at stoppe slibestøvet, kan man tape og afdække døre ind til andre rum.
Efter afslibningen fjernes alt støv og snavs, før der kan viderebehandles. Eventuelle sprækker i træet spartles ud med plastiktræ. Træets samlinger skal ikke fuges. Træ arbejder og skal have lov til at kunne bevæge sig.
Der skal anvendes en speciel ludpensel til nåletræslud. Lud påføres i træets længderetning uden for meget overlapning. Det ville kunne ses når luden tørrer op.
Det kommer an på hvilken maling der skal påføres. Hvis der anvendes vandbaseret maling, er en pensel med syntetiske børster bedst.
Til kanter og dørkarme bruges en smal rund pensel. De giver den bedste kontrol og beskæring.
Til lige flader anvendes en flad pensel i passende størrelse. Hvis det er store flader kan der også anvendes malerruller. Microfiber-ruller giver det fineste resultat.